Про загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром»

11 квітня 2024

11 квітня 2024 року відбулись чергові загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром», на яких Генеральним директором Капшуком С.П. були висвітлені питання щодо роботи олійно-жирового комплексу України у вересні - березні 2023/24 МР, а також можливі обсяги виробництва насіння олійних культур у 2024/25 МР.

Головною особливістю 2023/24 МР для підприємств олійно-жирової галузі України, як і для всієї країни, залишається робота в умовах військового стану.

Незважаючи на всі перепони та виклики ,Олійно-жирова галузь України спромоглась досягти наступного.

Обсяги експорту олії соняшникової не тільки досягли, але й перевищили деякі довоєнні періоди, а це свідчить про зростання переробки насіння соняшнику на вітчизняних підприємствах та відповідно зростання виробництва олії соняшникової та шроту. Значного зростання експорт олії соняшникової, а відповідно і виробництва, досяг у січні-березні 2024 року.

Значне скорочення експорту насіння соняшнику у сприяє нарощуванню внутрішньої переробки даної сільськогосподарської сировини та нарощуванню виробництва та експорту продукції з високою доданою вартістю.

Вперше за всі роки, в Україні перероблено 1,0 млн.тонн насіння ріпаку (23,3% від урожаю 2023%), і це незважаючи на те, що насіння ріпаку вважається переважно експортно спрямованою сільськогосподарською сировиною.

Експорт олії ріпакової у липні-березні 2023/24 МР досяг рекордної позначки у 400 тис.тонн. Олія ріпакова впевнено виходить на ринки Китаю, країн ЄС, Малайзії, Сінгапуру та інших країн світу. Позитивна динаміка спостерігається і по ріпаковому шроту. Продовження зростання експорту олії соєвої та шроту, а відповідно їх виробництва та переробки, особливо у січні-березні 2024 року.

Зростання внутрішньої переробки насіння ріпаку та сої, а також значне нарощування експорту продукції з високою доданою вартістю, а саме олії та шроту, підтверджує позицію Асоціації щодо необхідності створення умов для максимальної переробки насіння олійних культур на вітчизняних потужностях. Подальший розвиток олійно-жирової галузі України передбачаємо не тільки в нарощуванні переробки насіння соняшнику, скільки таких олійних культур, як соя та насіння ріпаку, які до цього часу розглядаються як експортно спрямовані.

Щодо можливого виробництва насіння олійних культур у 2024/25 МР , спостерігаються різні прогнози учасників олійного ринку. При цьому більшість очікує зростання виробництва соєвих бобів та можливе скорочення виробництва насіння ріпаку. Виробництво насіння соняшнику та насіння олійних культур в цілому практично відповідатиме рівню 2023/24 МР.